half-blood_phoenix

Sunday, May 14, 2006

Στην πρώτη Γυναίκα που αγαπήσαμε όλοι μας, τη Μητέρα μας

Καλοκαίρι του 1990. Ζέστη , 42 και υπο σκιαν. Εγω, 6 χρονών, κάθομαι στο πράσινο χορτάρι κάτω από τον παχύ, δροσιστικό ίσκιο της καρυδιάς στο κέντρο της αυλής. Ο 58-χρονος παππούς μου κάτω από τον ήλιο , σκάβει τον κήπο, με ένα τσαπί στα χέρια. Έχει ώρα που κάνει την δουλεία αυτή. Πολύ πριν ξυπνήσω εγώ και πάω να του “κάνω παρέα”. Και κοντεύει μεσημέρι. Κουρασμένος , κάποια στιγμή, κοντοστέκεται ,αφήνει το τσαπί κάτω , σηκώνει το βλέμμα στον ουρανό και μονολογεί : “Αχ μανούλα μου καλή, βόηθα με!”. Το εξάχρονο μυαλό μου γεμίζει απορίες. Σηκώνομαι , βγαίνω στον ήλιο και τον πλησιάζω. “Πού τη θυμήθηκες τώρα τη μαμά σου,” του λέω, “έχει πολλά χρόνια πεθαμένη.” “Άλλωστε εσύ είσαι μεγάλος, παππούς, τι τη χρειάζεσαι τη μαμά σου;”. Με κοιτά και χαμογελά. “Την αγαπάς τη μαμά σου Δημητράκη;” με ρωτάει. “Ναι,” του απαντώ, “αλλά εγώ είμαι μικρός.” “Όσα χρόνια και να περάσουν” μου λέει, “όσο και αν μεγαλώσεις ,τη μαμά σου πάντα θα την αγαπάς , πάντα θα τη θυμάσαι , πάντα θα τη χρειάζεσαι.” “Ακόμα και όταν δεν θα είναι εδώ αλλά εκεί πάνω!” , δείχνοντας τον ασυννέφιαστο ουρανό. Και συνεχίζει: “Εγώ ακόμα την αγαπώ και μου λείπει φορές φορές”. “Και τώρα που είμαι και εγώ πολύ μεγάλος , τώρα καταλαβαίνω πόσο πολύ την αγαπώ και πόσο πιο πολύ με αγαπούσε αυτή.” “Πήγαινε τώρα κάτω από τον ίσκιο γιατί κάνει ζέστη”. Και χαμογελώντας συνέχιζε να σκάβει για κάμποση ώρα ακόμη.

Από το πρωί προσπαθούσα να γράψω κάτι για τη γιορτή της μητέρας. Άλλα τρία κείμενα που προηγήθηκαν, σβήστηκαν. Δεν μπορούσαν ούτε αυτά , ούτε εγώ, να εκφράσουν όλα όσα ένα παιδι , ανεξαρτήτου ηλικίας, νιώθει για τη μαμά του. Και εκεί που είχα πελαγώσει την λύση μου έδωσε η μνήμη και αυτός ο καλός άνθρωπος , ο παππούς μου, που ήταν μεγάλη μου τύχη να τον γνωρίσω, να μιλήσω μαζί του. Θυμήθηκα το περιστατικό αυτό της παιδικής μου ηλικίας, θυμήθηκα τα λόγια του.

Μαμά, είχε δίκαιο ο παππούς, μαμά. Αν και μεγάλωσα από τότε , σε αγαπώ ακόμη. Εκτός των άλλων γιατί , ξέρω , με αγαπάς και εσύ με τη ζωή σου την ίδια.

Χρόνια πολλά μαμά. Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου. Για σήμερα και για κάθε μέρα.

10 Comments:

  • Καλοκαίρι του 1990. Ζέστη , 42 και υπο σκιαν. Εγω, 6 χρονών, κάθομαι στο πράσινο χορτάρι κάτω από τον παχύ, δροσιστικό ίσκιο της καρυδιάς στο κέντρο της αυλής. Ο 58-χρονος παππούς μου κάτω από τον ήλιο , σκάβει τον κήπο, με ένα τσαπί στα χέρια. Έχει ώρα που κάνει την δουλεία αυτή. Πολύ πριν ξυπνήσω εγώ και πάω να του “κάνω παρέα”. Και κοντεύει μεσημέρι. Κουρασμένος , κάποια στιγμή, κοντοστέκεται ,αφήνει το τσαπί κάτω , σηκώνει το βλέμμα στον ουρανό και μονολογεί : “Αχ μανούλα μου καλή, βόηθα με!”. Το εξάχρονο μυαλό μου γεμίζει απορίες. Σηκώνομαι , βγαίνω στον ήλιο και τον πλησιάζω. “Πού τη θυμήθηκες τώρα τη μαμά σου,” του λέω, “έχει πολλά χρόνια πεθαμένη;” “Άλλωστε εσύ είσαι μεγάλος, παππούς, τι τη χρειάζεσαι τη μαμά σου;”. Με κοιτά και χαμογελά. “Την αγαπάς τη μαμά σου Δημητράκη;” με ρωτάει. “Ναι,” του απαντώ, “αλλά εγώ είμαι μικρός.” “Όσα χρόνια και να περάσουν” μου λέει, “όσο και αν μεγαλώσεις ,τη μαμά σου πάντα θα την αγαπάς , πάντα θα τη θυμάσαι , πάντα θα τη χρειάζεσαι.” “Ακόμα και όταν δεν θα είναι εδώ αλλά εκεί πάνω!” , δείχνοντας τον ασυννέφιαστο ουρανό. Και συνεχίζει: “Εγώ ακόμα την αγαπώ και μου λείπει φορές φορές”. “Και τώρα που είμαι και εγώ πολύ μεγάλος , τώρα καταλαβαίνω πόσο πολύ την αγαπώ και πόσο πιο πολύ με αγαπούσε αυτή.” “Πήγαινε τώρα κάτω από τον ίσκιο γιατί κάνει ζέστη”. Και χαμογελώντας συνέχιζε να σκάβει για κάμποση ώρα ακόμη.

    Από το πρωί προσπαθούσα να γράψω κάτι για τη γιορτή της μητέρας. Άλλα τρία κείμενα που προηγήθηκαν, σβήστηκαν. Δεν μπορούσαν ούτε αυτά , ούτε εγώ, να εκφράσουν όλα όσα ένα παιδι , ανεξαρτήτου ηλικίας, νιώθει για τη μαμά του. Και εκεί που είχα πελαγώσει την λύση μου έδωσε η μνήμη και αυτός ο καλός άνθρωπος , ο παππούς μου, που ήταν μεγάλη μου τύχη να τον γνωρίσω, να μιλήσω μαζί του. Θυμήθηκα το περιστατικό αυτό της παιδικής μου ηλικίας, θυμήθηκα τα λόγια του.

    Μαμά, είχε δίκαιο ο παππούς, μαμά. Αν και μεγάλωσα από τότε , σε αγαπώ ακόμη. Εκτός των άλλων γιατί , ξέρω , με αγαπάς και εσύ με τη ζωή σου την ίδια.

    Χρόνια πολλά μαμά. Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου. Για σήμερα και για κάθε μέρα.

    By Blogger half-blood_phoenix, at 4:02 PM  

  • Είπα να σου πω ένα γεια.
    Στεναχωρέθηκα με αυτά που έγιναν σήμερα στου ΝΔ.

    Ζήσε τη ζωή σου και μη μασάς boy.

    I'm on your side pal...

    By Blogger andy dufresne, at 11:18 PM  

  • Δε μασάει ό ημίαιμος φοίνικας. Η "φωτό" του προφίλ του είναι η καλύτερη απάντηση σε όποιον αποπειραθεί να τον πικάρει...

    By Blogger cyrus, at 12:47 AM  

  • Σόρι, αλλά από το πρωί δεν παρακολούθησα από κοντά τη συζήτηση στου ΝΔ. Θα είχα επέμβει -- αν και δεν ξέρω αν θα είχε νόημα. Μερικοί άνθρωποι θέλουν να ακούν μόνο τον εαυτό τους...

    By Blogger cyrus, at 12:50 AM  

  • Μόλις γύρισα από μια βόλτα στους τάφους των Βενιζέλων. Καταπληκτική η θέα της πόλης των Χανίων από ψηλά την νύχτα. Και μετά για γλυκό στην Κουκουβάγια. Στο blog του ΝΔ δεν έγινε κάτι που να με πειράξει εμένα. Απλά είχα μια διαφωνία με τον glenn και τον Heinz. Τίποτε περισσότερο. Το σταμάτησα αφενός γιατί έπρεπε να φύγω για την βόλτα αφετέρου γιατί δεν άρεσε στον οικοδεσπότη το ύφος των σχολίων. Και ομολογώ ότι από ένα σημείο και πέρα ήταν και λίγο εκτός θέματος τόσο τα δικά μου σχόλια όσο και των glenn και Heinz . Υπάρχει και μια παροιμία που λέει κάτι σαν: δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα. Ε αν είναι να είμαι κάποιο ζώο τότε καλύτερα να είμαι φοίνικας και όχι γάιδαρος! :-)
    Anyway thanks andy dufresne και cyrusgeo.

    By Blogger half-blood_phoenix, at 2:11 AM  

  • Το κειμενο σου είναι υπέροχο και γλύκο.Οτι πιο όμορφο έχεις γράψει.Εβγαλες και μια άλλη πλευρά του εαυτου σου.Οσο γι αυτά που ειπες στο blog ΝΔ συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, δεν το περίμενα.Χαιρομαι που εκφραζεις την αποψή σου μετά απο τόσες φανατισμένες απαντήσεις εκεί.Συνήθως όταν συμμετεχω εκει γράφω την άποψη μου αλλά δεν συμμετέχω σε διάλογο έτσι οπως εξελίκτηκαν τα πράγματα.

    By Blogger Pixie, at 11:10 AM  

  • @pixie
    Νεράιδα να εκφράσω απέναντι σου την απέραντη ευγνωμοσύνη μου τόσο για την στήριξη σου στο δικαίωμα μας να εκφράζουμε ελεύθερα άποψη, όσο και για τα θετικά σου σχόλια για το ποστ μου. Και δεν ξεχνώ πως σου χρωστώ ένα ποστ με φωτογραφίες ωραίων ανδρων. Θα επανέλθω. Προσπαθώ να σκεφτώ ένα σχετικό πόστ από πλευράς κειμένου.

    By Blogger half-blood_phoenix, at 1:46 PM  

  • Να σου πω και από εδώ πως δεν θα χαθούμε!
    Να σου πω,ετεροχρονισμένα,χρόνια πολλά για τη μαμά σου!
    Να σου πω,πως βλέποντας το σχόλιο διαπιστώνω πως είσαι δώδεκα ολόκληρα χρόνια νεότερος,μικρέ,γλυκέ μου half-blood_phoenix!
    Κι έτσι σ'αγαπώ πιο πολύ!
    Και να σου πω για μια ακόμα φορά ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τα καλά λόγια που άφησες κάποιες φορές στο blog του γάτου..
    Με φιλία!

    By Blogger apousia, at 5:36 PM  

  • mporo apla na po oti i fotografia tou prfile sou einai teleia? einai!

    By Blogger enteka, at 7:20 PM  

  • @ enteka
    Φίλε μου ευχαριστώ πολύ. Δεν ξέρω αν είναι τέλεια, πιστεύω όμως ότι είναι εξαιρετικά χαρούμενη. Εμένα προσωπικά μου φτιάχνει την διάθεση. Μου αρέσει να με βλέπω έτσι χαμογελαστό.

    By Blogger half-blood_phoenix, at 8:23 PM  

Post a Comment

<< Home